Geitenburg B.V.
Dwarsweg 3
3474 KW Zegveld
info@geitenburg.nl
de FEEDR van Sieplo
Daar staat hij dan, de geautomatiseerde ruw voerrobot.
Wij voeren gras vanuit balen, deze liggen op de 6 grasbunker, elke bunker heeft zijn eigen soort. De één is een eerste snede, de ander een herfstsnede of een droge derde snee. En alles wat daartussen zit.
Door in de computer de juiste gegevens in te voeren, zoals hoeveelheid dieren per pot, wat zijn hun behoefte (hoeveel van welk gras en hoeveel van de verschillende soorten brok). Wordt er per pot een verschillend rantsoen gemaakt. De FEEDR gaat per pot het samengestelde rantsoen halen en verdeeld het langs het voerhek, alle dieren kunnen nu tegelijk vreten.
De FEEDR brengt 5x per dag voer en schuift nog 3x per dag aan. Conclusie hij is de hele dag aan het rijden, wat betekend dat de geiten de gehele dag vers voer hebben.
Het heeft voor ons een enorme arbeidsbesparing opgeleverd en zijn er dan ook ontzettend blij mee!
Windmolen
Onze zonnepanelen leveren duurzame energie. Maar helaas wekken ze voor ons niet genoeg op. Een windmolen is een mooie aanvulling. De molen heeft een ashoogte van 15 meter en wieken van 8 meter. Zo zijn wij de komende jaren weer helemaal energie neutraal.
Bij ons gaan er ook steeds meer dingen op stroom.
In 2019 hebben we onze volledig elektische Weidemann in gebruik mogen nemen.
De "oude" Shäffer is vervangen. Wij hebben hierdoor een mooie stap gemaakt, om met onze opgewekte elektriciteit, de CO2 uitstoot steeds verder te beperken.
Wij hebben sinds 2020 een volledig electrische auto.
Begin 2022, voeren wij geheel elektrisch, met een Sieplo FEEDR, deze voert ruw en krachtvoer gemengd.
Asbest eraf zonnepanelen erop
We hebben begin 2015 ons asbest dak laten verwijderen en voorzien van nieuwe geïsoleerde sandwichpanelen.
Deze panelen zijn ook voorzien van lichtplaten, hierdoor komt er daglicht de stal binnen en bespaar je op de stroomkosten.
De jongveestal en het vernieuwde dak zijn in 2015 beide voorzien van zonnepanelen. In 2018 hebben we op de geitenstal nog 100 panelen erbij gelegd, om energie neutraal te zijn.
Tijdklokken
In elke stal hangen tijdklokken dit brengt rust en regelmaat in de stal. Ook hoeven we hierdoor niet op gezette tijden de lichten aan of uit zetten, dit zorgt voor veel gemak.
Warmte terugwinnning en voorkoeler
Een warmte terugwinning is als het ware een opslagtank met water.
Door de koelvloeistof (waarmee de melk wordt gekoeld) door koud water te laten stromen word dit opgewarmd. Door dit doordachte systeem kunnen we van melk van 35 graden Celsius water verwarmen tot 55 graden Celsius. Dit water hoeft nu nog maar een beetje verder verwarmd te worden door de boilers. Dit hete water word gebruikt om de melkinstallatie te reinigen.